Het Staatsieportret

Joris August Verdonkschot

JorisJoris August Verdonkschot heeft inmiddels een oeuvre opgebouwd van zo'n 150 beelden.

De buste van Koning Willem-Alexander

Dit beeld van de koning op 46 jarige leeftijd is in 2013 gemaakt door Joris August Verdonkschot. Hij heeft het portret geboetseerd in klei aan de hand van fotomateriaal. In het maakproces heeft hij Koning Willem-Alexander beter leren kennen en is zijn sympathie voor hem toegenomen. Eerder mocht hij een dubbelbeeld maken voor prinses Margriet ter gelegenheid van haar afscheid van Het Nederlandse Rode Kruis.

Het naakte lijf

Het naakte lijf maakt het hoofdbestanddeel uit van zijn werk. Daarnaast heeft hij ook menig portret gemaakt en de laatste jaren ook dierfiguren. Hij kan beschouwd worden als een typische expressionist.

Eerst benadert hij de werkelijkheid echter met de ontvankelijkheid van een kind. Hij probeert daarbij alles te zien als voor de eerste keer. Wil zijn oog en de het oog van de kijker verversen. De werkelijkheid puur proeven, zonder oordeel.

Deformeert de werkelijkheid

In de bronzen lijven die hij maakt, laat hij het bekende zien, maar deformeert de werkelijkheid zo, opdat die aspecten van de mens die van zichzelf geen uiterlijke vorm hebben, zichtbaar worden. Op die manier wil hij bij de kijker bewerkstelligen, dat deze de bekende visuele werkelijkheid als nieuw ervaart.

Exposities

Jaarlijks exposeert hij vooral op diverse beurzen in binnen - en buitenland. Diverse bronzen beelden van Verdonkschot staan in de openbare ruimte. Momenteel legt hij de laatste hand aan meer dan levensgroot voor de gemeente Bloemendaal en 3 levensgrote beelden voor Philips Research te Eindhoven. Vorig jaar heeft hij het afscheidscadeau gemaakt voor Prinses Margriet ter gelegenheid van het beëindigen van haar werkzaamheden voor Het Rode Kruis Nederland.

Overige werkzaamheden

Hij is als gastdocent Beeldhouwkunst verbonden aan de Repin Academie in Sint Petersburg.

Na zijn eerste monografie 'Vissi d'arte', is nu zijn 2e boek "Bronstij' (waarin opgenomen zijn beelden van de laatste 6 jaren) in bewerking.

Meer informatie op: www.verdonkschot.com

catch logo staatsieportret transparant

Ter info

horz master 85pixels

PayPal Logo

Bezoek Catch

De medewerkers van Catch ontvangen u graag voor een persoonlijk advies over:

Originele kunst
Kunstreproducties
Giclees
Posters
Kaarten
Lijsten

Contact

Catch Projecten
Domstraat 5-19
3512 JA  UTRECHT
030 2311277
030 2317695 (fax)
catch@catch-projecten.nl
www.catchprojecten.nl